Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Πρέπει στη διάρκεια της νηστείας να καταναλώνουμε προϊόντα σόγιας, τυπικά νηστήσιμα;


anekshghta
*Τέτοια προϊόντα είναι π.χ. το τυρί σόγιας, το γάλα σόγιας, μπιφτέκια σόγιας κλπ.
Όταν οι Πατέρες και οι Σύνοδοι νομοθετούσαν τα προϊόντα αυτά δεν υπήρχαν. 
Τυπικά λοιπόν επιτρέπονται.
Ουσιαστικά και σε βάθος σκεπτόμενοι όχι. Για δύο κυρίως λογούς:
α) Τα προϊόντα αυτά είναι απομίμηση αντίστοιχων γαλακτικών και κρεατικών προϊόντων οπότε προσπαθούμε να ξεγελάσουμε το Θείο! Αν για λόγους υγείας παρίσταται ανάγκη να φάμε τυρί είναι προτιμότερο να καταλύσουμε πραγματικά τυρί και όχι απομίμηση, πάντα με τη συμφωνία πνευματικού και ιατρού εφ’ όσον υπάρχουν.
β) Τα προϊόντα αυτά, δηλαδή τα παράγωγα συνήθως σόγιας, δεν ήταν γνωστά στο ελληνικό στομάχι πριν 50 χρόνια και είναι γενετικά τροποποιημένα είναι προϊόντα «μυστηριωδών» εργαστηρίων και ο Θεός ξέρει τι προβλήματα τραγικά θα δημιουργήσουν στο μέλλον και στον άνθρωπο και στον πλανήτη μας.
Στην Αγγλία, πρόσφατα, άνοιξαν καταστήματα – εστιατόρια με τίτλο «90», που σημαίνει ότι πωλούν προϊόντα που έχουν συλλέξει σε απόσταση το πολύ 90 χιλιόμετρα από τα σημεία πώλησης. Οι λόγοι είναι ευνόητοι και για λόγους υγείας και παγκόσμιας οικονομίας.
από το βιβλίο: «Η δίαιτα του Θεού – Η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας» – Γ.Μ. Σπηλιώτη
Πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com

6 σχόλια:

  1. γ)Η γεύση τους είναι απαίσια.Ειδικά αυτό το τυρί σόγιας.Είπαμε νηστεία,όχι μαζοχισμός.

    Ο "κιμάς" σόγιας είναι νόστιμος.Αλλά μεγάλη ταλαιπωρία να τον φτιάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παπα-Κώστα
    για το τυρί σόγιας συμφωνώ. Είναι μπίτι "χόρτο".
    Ο κιμάς σόγιας πράγματι είναι νόστιμος και δεν έχει φασαρία στο φτιάξιμο. Τον μουλιάζεις σε καυτό νερό 20 λεπτά, μετά τον στύβεις καλά και μετά τον τσιγαρίζεις ελαφρά με κρεμμύδι όπως τον κανονικό κιμά προσθέτοντας την ντοματούλα, το σκόρδο και τα άλλα μυρωδικά. Εχω επιφυλάξεις μόνο επειδή μπορεί η σόγια να είναι μεταλλαγμένη. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρεις πόσος κόσμος δεν τον πετυχαίνει;Τους δυσκολεύει το στύψιμο;Τι να πω.Η Λένα ευτυχώς το κατέχει!

    Παίρνω από εταιρείες που έχουν πιστοποίηση μη-μεταλλαγμένου προϊόντος...και ο Θεός βοηθός!

    Εκπομπή μαγειρικής το κάναμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παπα-Κώστα
    στο απώτατο παρελθόν, έχω κάνει και εξαιρετικό μουσακά με κιμά σόγιας. Μούρλια μουσακάς νηστήσιμος γίνεται και με χταπόδι περασμένο από μηχανή του κιμά ή και με γαρίδες.

    Αυτά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, επιτρέπονται.
    ;-)
    Αν έμενα μόνη μου, πραγματικά, θα καταργούσα το μαγείρεμα.

    Μου φαίνεται μεγάλο χάσιμο χρόνου.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κάναμε σε αυτή τη νηστεία.Δευτέρα ως Παρασκευή μόνο φρούτα και λαχανικά,ωμά.Σάββατο και Κυριακή μαγειρεμένο φαϊ.Το μαγείρεμα βέβαια για τα πιτσιρίκια ισχύει!

    Και κάτι να προσέξουν όσοι νηστεύουν.Η μαργαρίνη Βιτάμ σοφτ έχει σκόνη βουτύρου γάλακτος.Όπως και πολλά άλλα νηστίσιμα προϊόντα γράφουν ότι περιέχουν ίχνη γάλακτος.Αν ήμουν καχύποπτος θα έλεγα ότι αναβιώνει ο Ιουλιανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παπα-Κώστα
    πολύ καλή επιλογή!
    ;-)
    Προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ ούτε βιτάμ ούτε βούτυρο ζωικό. Μόνο αγνό λάδι από ελιές Κορωναίικες!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή