Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Από ποιους διαμορφώνεται η μοίρα της ανθρωπότητας;



"Η πολιτική και η μοίρα της ανθρωπότητας
 διαμορφώνονται από ανθρώπους
 χωρίς ιδανικά και χωρίς μεγαλείο. 

Άνθρωποι που έχουν μεγαλείο μέσα τους

δεν ασχολούνται με την πολιτική."

Albert Camus  πριν 101 χρόνια

πηγή

5 σχόλια:

  1. Να με συγχωρείτε αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάποιο λάθος στην χρονολογία που αναφέρετε.
    Εκτός και αν εννοείτε ότι ο Καμύ γεννήθηκε πριν 101 χρόνια.
    Αλλά νομίζω ότι αυτό το απόφθεγμά του ανήκει στην ώριμη περίοδό του, περίπου δηλ. το 1950, οπόταν ο Ψυχρός Πόλεμος μαινόταν στην Ευρώπη και ακόμα η ανθρωπότητα αδυνατούσε να επεξεργαστεί την τραγική εμπειρία του Ολοκαυτώματος, θα έλεγα ότι μάλλον την απέφευγε.
    Μέσα σ' αυτό το ιστορικό πλαίσιο η ρήση αυτή του Καμύ έχει κάποια αξία.
    Ευρύτερα όμως, εάν δούμε την πολιτική ως εγχείρημα των πολιτών να ασχοληθούν με την πόλη τους και να περιγράψουν τις κοινές αξίες που την συνέχουν, τότε θα πρέπει το "μεγαλείο" (χρησιμοποιώ την λέξη του συγγραφέα) να χαρακτηρίζει αυτούς ασχολούνται με την πολιτική. Δηλαδή αυτούς που κάνουν μια υπέρβαση και βγαίνουν από την κατάσταση της ιδιωτείας για να αναμιχθούν στην κοινή υπόθεση, στο κοινωνείν, έτσι όπως αυτό κάθε εποχή το είχε ανάγκη και το προσδιόρισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ;-) (ξαναγράφω το σχόλιο)

      Προφανώς η φράση εννοεί ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη γέννηση του μακαριτάκου.

      Μακάρι να μπορούσαν να μας εκπλήξουν ευχάριστα πολιτικοί άνδρες και γυναίκες.

      Μακάρι.
      Μακάρι να βοηθήσουν και οι νεότεροι προς αυτή την κατεύθυνση.

      Εμείς οι μεγαλύτεροι, επί του θέματος δύσκολα πια παραμυθιαζόμαστε.

      Κακό πράμα η τραυματική εμπειρία, και επί των πολιτικών πραγμάτων, έτσι δεν είναι;
      ;-)

      Διαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΝΩΝΥΜΟ.ΕΧΘΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΠΛΗΘΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.
    ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΑΠΙΑ.
    ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ CAMUS ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Καμύ , ας μην ξεχνούμε , έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και τις δυο μεγάλες Ιδεολογίες του 20ου αιώνος ( Κομμουνισμός - Ναζισμός ) να γεμίζουν φρίκη και τάφους τη γηραιά Ηπειρο . Μηδενιστικος Υπαρξισμός και Αθεισμός ήταν σαν φυσικό παρεπόμενο . Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρηθεί η ανωτέρω θέση του . Η Πολιτική - Πολιτικοί είναι ένα ανθρώπινο εγχείρημα , καλείται να Βαλη τάξη στον πτωτικό κόσμο αλλά είναι αντικαθρέφτισμα και απαύγασμα των πολιτών . Όσοι σπεύδουμε να τους κρίνουμε ( δικαίως ή αδίκως ) ας δούμε την κατάσταση που επικρατεί στους ΕΚκλησιαστικους χώρους , να δούμε τό πνευματικό επίπεδο λαϊκών και ιερωμένων . Αν δεν έχουμε κριτήρια ορθόδοξου ανθρωπολογίας μπορεί να απελπιστούμε έως Αθείας ή να "λαλήσουμε " Ας ξαναδιαβάσουμε τον Αποστολο Παύλο και την στάση του έναντι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που μας δείχνει πως πρέπει να ιστάμενα έναντι των αρχόντων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. " Αν δεν έχουμε κριτήρια ορθόδοξου ανθρωπολογίας μπορεί να απελπιστούμε έως Αθείας ή να "λαλήσουμε " Ας ξαναδιαβάσουμε τον Αποστολο Παύλο και την στάση του έναντι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που μας δείχνει πως πρέπει να ιστάμενα έναντι των αρχόντων ."

    .....αυτό το" ή να λαλήσουμε¨ μου άρεσε ιδιαιτέρως, Φωτάκι μου. Στην κουζίνα μου, έχω τα δυο μου διαμαντοπερίστερα που κάθε τόσο ...λαλάνε: " κουκουρούουου!" βγάζουν έναν ήχο.

    Και με αποτρελαίνουνε!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή