Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και μνείαν ποιούνται του μεγάλου και φρικώδους σεισμού που έπληξε την Κωνσταντινούπολη επί βασιλείας Λέοντος του Ισαύρου



Τη ΚΣΤ του αυτού μηνός (Οκτωβρίου) Μνήμη του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος 
Δημητρίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού....τη αυτή ημέρα, Μνήμη του μεγάλου και φρικώδους σεισμού.

(Τω εικοστώ τετάρτω έτει της βασιλείας Λέοντος του Ισαύρου .... εικοστή έκτη μηνός Οκτωβρίου , εγένετο σεισμός μέγας και φοβερός  εν Κωνσταντινουπόλει, ώστε τα υπερώα, και των άλλων ωραιότερα  οικήματα καταπεσείν, και πολλούς συγκαταφήναι τοις καταπεσούσι.

Διο και εν αυτή τη ημέρα του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου ποιούμεθα και την μνήμην της φοβεράς εκείνης απειλής του σεισμού, απερχόμενοι μετά Λιτής εις τον εν Βλαχέρναις ναόν της Πανάγνου και Αγίας ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, εκτελούντες εν αυτώ και την θείαν Μυσταγωγίαν. 

Ής ταις πρεσβείαις ρυσθείημεν από πάσης απειλής, και τύχοιμεν των αιωνίων αγαθών, εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών, ω η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

(Μηναίον Οκτωβρίου σελ 269, Εκκλησιαστική βιβλιοθήκη "Φως", Αθήνα 1977)


8 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σε όλες τις Δήμητρες και τους Δημήτρηδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα τα επουράνια και τα επίγεια εορτάζουν την Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tο μεγάλο μέρος των Ελληνικών επιγείων ναι, εορτάζει τον Ταξιάρχη. Ενα άλλο μέρος μικρότερο των Ελληνικών επιγείων εορτάζει όμως τον Άγιο Δημήτριο.
      Επίσης ΟΛΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, και ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΡΩΣΙΑ των 200 ΕΚΑΤΟΜ.κατοίκων (αν θες να το μετράμε με νούμερα, εμείς ΔΕΝ θέλουμε να μετράμε με νούμερα, αλλά μια και μας προκαλείς...) κλπ, ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.

      Τι εορτάζουν τα επουράνια φίλε ανών.
      ΜΗΝ είσαι τόσο σίγουρος

      . Για καλό δικό σου, σε συμβουλεύω με αγαπη...
      ;-)
      Φιλάκιααα!

      Διαγραφή
  3. Στο σημερινό μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων, είδα και άκουσα τον ιερέα στο Αίγιο, ο οποίος συμμετείχε στον αρχιερατικό εσπερινό, να περιγράφει με έντονο συναίσθημα το πώς εκεινείτο ο ναός και ο δεπότης στο δεσποτικό...Για τους Αρχαγγέλους έκαναν βέβαια εσπερινό, η υπόμνηση όμως της οργής του σεισμού και της φιλανθρωπίας του Θεού ήρθε ακριβώς στον εσπερινό της εορτής που μνημονεύεται στην ανάρτηση...Μυστήρια πράγματα...Αλλά, ο έχων ώτα ακούειν και οφθαλμούς του βλέπειν, ακουέτω και βλεπέτω..Δυστυχώς είμαστε πολύ "βιαστικοί" και δύσπιστοι στην Πρόνοια του Θεού ακόμα και στην καθημερινότητά μας που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο θεός νοιάζεται για τα μικρά και τετριμμένα. Μήπως κάνουμε κάποιο λάθος στην τόση μας σπουδή για κυνήγι του άπιαστου;; Μήπως μας μαγεύει το δέντρο και χάνεται το δάσος; Οι εορτές και τα συμβάντα πάντως, τα οποία σε καμμία περίπτωση δεν είναι τυχαία ή συμπτώσεις, είναι αφορμές για προσεκτικότερη θεώρηση των πραγμάτων, τουλάχιστον από τους δοκούντες εστάναι και από τους κατά δύναμιν αγωνιζομένους.
    ΑΚΥΛΑΣ
    ΑΚΥΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά από Αμερική Πέτρε και Ευ!
    Ο Άγιος και μυροβόλος Δημήτριος να σας επευλογεί !
    Σήμερα πανηγύρίσαμε τον Άι Δημήτρη εδώ με λαμπρότητα.
    Χρονια Πολλά στους εορτάζοντας με τα επουράνια!
    Δεν σας ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά παππούλη μου!
    ;-)
    Να χαίρεσαι όλη την οικογένεια όλη την ευλογημένη
    ενορία σου των Ορθοδόξων εκεί στη Βαβυλώνα τη μεγάλη που καταφέρνετε και πνευματικώς επιβιώνετε.

    Είμαστε υπόχρεοι για την άγια μνημόνευση της αγάπης.

    Γιορτάζει και το Μικάκι μου σήμερα.

    Ευλογείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ..πως μου διέφυγε,
    Χρόνια της Πολλά και βλογημένα νά'ναι!
    Την αγάπη μου διαβίβασέ της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος πεθάνει πρώτος και πάει στα επουράνια,στη πρώτη γιορτή που θα πετύχει ,να μας πει με ποια σειρά τη γιορτάζουν και να λυθεί το θέμα!
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή