Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Γιατί δεν χαμογελούσαν στις παλιές φωτογραφίες;

Γιατί δεν χαμογελούσαν στις παλιές φωτογραφίες ;

Πηγή: Τρελογιάννης



Γιατί τα ζευγάρια του στις φωτογραφίες του 19ου αιώνα ήταν σχεδόν... ανέκφραστα;
Ο Αμερικανός συγγραφέας Mark Twain είχε γράψει για αυτό το νιόπαντρο ζευγάρι της φωτογραφίας, που δείχνει σαν να το έχουν στείλει σε... καταναγκαστικά έργα:

"Η φωτογραφία είναι το πιο σημαντικό έγγραφο και δεν υπάρχει τίποτε πιο καταδικαστικό από ένα ανόητο χαμόγελο

 που θα μείνει εκεί για πάντα".
Την άποψη αυτή του Twain υποστήριζαν φυσικά και άλλοι στην εποχή του, οι οποίοι πίστευαν ότι το χαμόγελο κάνει τον άνθρωπο να δείχνει... γελοίος.
Όπως και παλαιότερα στους πίνακες – πορτραίτα (παράδοση την οποία "κληρονόμησε" η φωτογραφία) δύσκολα θα δει κανείς κάποιον με μειδίαμα στο πρόσωπο.
"Τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι αυτοί που χαμογελούσαν πλατιά ήταν οι φτωχοί, οι έκφυλοι, οι μεθυσμένοι και όσοι ήταν στο χώρο της διασκέδασης" ανέφερε σε άρθρο του ο καλλιτέχνης, συγγραφέας και λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Nicholas Jeeves.

Τα χαμόγελα θεωρούνταν ότι παραβίαζαν τα όρια της ευπρέπειας.


Το 1703 ένας Γάλλος συγγραφέας είχε γράψει περιφρονητικά για "ανθρώπους που σηκώνουν το πάνω τους χείλος τόσο ψηλά, που... σχεδόν φαίνονται τα δόντια τους". "Και όχι μόνο είναι αγενές –συνέχισε- αλλά γιατί να το κάνουν; Αφού η Φύση μάς έδωσε χείλια για να τα κλείνουμε".

7 σχόλια:

  1. στη Λιθουανία, μου είπε κάποιος:
    "Μη χαμογελάς τόσο, διότι εδώ δε χαμογελά ο κόσμος, και αν βλέπουν εσένα να χαμογελάς θα νομίζουν οτι είσαι ..φτιαγμένη".
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σύζυγος της φωτογραφίας μοιάζει με άνδρα ντυμένο γυναίκα, φαντάσου την χωρίς την κόμμωση αυτή, καμία θηλυκότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δυο φαινονται σαν ξενοι μεταξυ τους...ουτε και σαν αδελφια...μαλλον σαν να τους εβαλαν με το ζορι ενω ειχαν τσακωθει σκληρα προηγουμενως[ειχαν πεταξει μερικες κατσαρολες ο ενας του αλλου] και αφου ειχαν κλεισει ραντεβου να πανε πηγαν βεβαιως ντυμμενοι αλλα στην ουσια αναμαλλιασμενοι...[λεω μηπως του πεταξε καμμια κατσαρολα με ρεβυθια]...χιουμορ κανω παιδια...αλλα τοτε οι ανδρες ηταν αδιαλλακτοι.Το καφενειο ηταν ''η σωτηρια τους''...[απο αυτα που ακουω απο τις γιαγιαδες των 90 ].π

      Διαγραφή
    2. π(ηνελοπάκι)
      Συχνά σε κείνα τα περασμένα και ξεχασμένα χρόνια οι άνθρωποι πρωτοβλέπονταν τη μέρα του γάμου τους.

      Όταν ο γάμος είχε κανονιστεί από τους μεγαλύτερους, τι συναισθήματα να βγουν στην επίσημη φωτογραφία τους

      (αν τη θεωρήσουμε ως φωτο του γάμου τους, δεν ξέρω τι είναι ακριβώς)

      Μέχρι να θερμανθούν τα συναισθήματα (ειδικά από τη μεριά της γυναίκας) πέρναγε καιρός.

      Και για να θερμανθούν τα συναισθήματα, έπρεπε να είναι πολύ ξεχωριστός άνθρωπος ο γαμπρός.

      Να δείχνει έλεος τόσο στα ζώα όσο και στα θηλυκά!
      ;-)

      Διαγραφή
  3. ;-) Ανων των 2:18 μ.μ.

    Αν τη φανταστεί κάποιος βαμμένη με άλλο χτένισμα με άλλα ρούχα, με σκουλαρίκια, κυριότατα με άλλο ύφος, έως και περιοδικό σε εξώφυλλο θα μπορούσε ΣΗΜΕΡΑ, να την κάνει!
    ;-)

    Η πεθερά μου αντιθέτως που υπήρξε μια γλυκύτατη γυναίκα με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χαρακτηριζόταν ως "άσχημη" από τα δεδομένα εκείνης της εποχής, διότι ήταν με μαύρα μαλλιά, σταράτο δέρμα, κοντή και πολύ "κοκαλιάρα", έλεγε κακεντρεχώς η πεθερά της.

    Αλλά τι σημασία έχει η γνώμη παντός είδους κακεντρεχών , καραζηλιάρικων πεθερικών, ανά τα μπλόγκια και ανά τους αιώνες;
    ;-)

    Σημασία έχει ότι ο άντρας της, την ΥΠΕΡαγαπούσε και εκείνη η συχωρεμένη πέρασε μαζί του μια ζωή ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ.

    Όμως δεν είναι αυτό το θέμα της ανάρτησης.

    Το θέμα της ανάρτησης είναι η έλλειψη του χαμόγελου από τη μεριά των φωτογραφιζομένων στις παλιότερες εποχές, πριν μας πάρει παραμάζωμα η κολασμένη μανία της χολυγουντιανής φωτογράφισης ακόμα και σε ώρα τέλεσης Μυστηριών, Γάμων, Βαπτίσεων, κηδειών, θείας Λειτουργίας, Χειροτονίας κλπ κλπ που καταβιβάζουν το Μυστήριο σε θέατρο της συφοράς, στο οποίο σχεδόν ουδείς προσεύχεται ή έχει επίγνωση του τι συμβαίνει κατά την ώρα εκείνη, απλώς απασχολείται ενδόμυχα πόσο πετυχημένος θα βγαίνει στη Φωτογράφιση- τη νέα Κίρκη της εποχής- που μας μετατρέπει όλους με το ραβδάκι της κενοδοξίας, σε άθλια Γουρούνια του Φαίνεσθαι.

    Τεράστια κουβέντα.
    Δεν προλαβαίνω τώρα να την κάνω, δυστυχώς.
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα κατάλαβα γιατί οι Αγγλοσάξωνες έχουν τόσα συμπλέγματα.Άνθρωποι που αντιμετώπιζαν το χαμόγελο σαν δείγμα ξεδιαντροπιάς.Γι'αυτό έφτασαν στη σημερινή κατάσταση.Ο παππούς μου πάντως όταν τον εκνεύριζε η γιαγιά μου,μακαρίτες κι οι δυο,της έλεγε:"τι να περιμένω από εσένα,ούτε στις φωτογραφίες του γάμου σου δε γέλαγες!".
    Και όχι,δεν ήξεραν για Χόλυγουντ τίποτα!
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ;-) παπα-Κώστα μου
    δεν ζουν οι μακαρίτες και έτσι ΔΕΝ μπορούμε από τα ΛΟΓΙΑ τους να βγάλουμε τα ΣΩΣΤΑ συμπεράσματα. Μπορει ο παππούς, να την καμάρωνε τη γιαγιά αλλά να της το έλεγε αυτό για να μην το παίρνει απάνω της. Μπορεί να ήταν λίγο ζηλιαρόγατος ο παππούς. Εσύ βέβαια, μπορείς να ξέρεις καλύτερα...διότι..τους ΈΖΗΣΕΣ, έβλεπες το ΥΦΟΣ αλλά και το ΗΘΟΣ τους....

    Φιλησέ μου την εξαιρετική πρεσβυτέρα σου
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή