Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αντιπαράταξη-Νικηφόρος Βρεττάκος


Αντιπαράταξη

Προχωρώ κατά πάνω στα όπλα σας φορτωμένος
λουλούδια και φως. Θα διασχίσω
τους πυ-ρηνικους καταρράχτες,
θα μπορέσω να βγω
στην αντίπερα όχθη. 

Τα λουλούδια μου
είναι άκαυστα , το φως μου επίσης,
ο πυρήνας μου αδιάτρητος.

Κυκλώστε
εκπορθείστε τη θέση μου , απλώστε
τα χέρια σας, δεν θα συλλάβετε τίποτα.

Θ' αποστρακίζονται οι σφαίρες σας
πάνω στη σκέψη μου και πάνω
στους στίχους αυτούς, στον αιώνα.

Νικηφόρος Βρεττάκος.

21 σχόλια:

  1. τα λουλούδια μου είναι άκαυστα, το φως μου επίσης, ο πυρήνας μου αδιάτρητος. Απλώστε τα χέρια σας, δεν θα συλλάβετε τίποτα...

    χμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύκολα σε ένα τέτοιο κείμενο καλή μου Σαλογραία βλέπω τη σπίθα τη Θεϊκή. Εκείνο το φύσημα πάνω στον πηλό. Το δύσκολο είναι να βλέπω την ίδια σπίθα σε εκείνον που με βρίζει, σε εκείνον που με "βλάπτει". Εύχομαι να βρήκε ανάπαυση η ψυχή του Βρεττάκου.

    Το "χμ..." του φίλου Κώστα, μου δημιούργησε την ανάγκη να του πω κάτι. Δες το κείμενο του Βρεττάκου, σαν μια ποιητική έκφραση εκείνου που είχε πει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: "Αδελφοί Έλληνες, μη φοβάσθε. Το σώμα σας ας το καύσουν, ας σας το τηγανίσουν. Τα υπάρχοντά σας ας σας τα πάρουν. Χριστός και ψυχή σας χρειάζεται. Αυτά τα δύο δεν μπορεί να σας τα αφαιρέσει κανένας, αν δεν τα δώσετε σεις."

    Ήλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήλε, διαβάζεις άριστα πίσω από τις γραμμές.
      Τυχερή η γυναίκα που θα παντρευτεί τέτοια παλικάρι με τέτοιο χάρισμα ακρόασης.
      Ξέρεις το χάρισμα της ομιλίας μπορεί να το διαθέτουν πολλοί. Το χάρισμα της ακρόασης ελάχιστοι. Το σημειώνει και ο Γιουνγκ τον οποίο αναφέρει ο Σκοτ Πεκ στα βιβλία του για τους δρόμους τους ταξιδεμένους...

      Διαγραφή
  3. Χαχα Πιο ονειροπαρμένοι από μένα αποκλείεται! Πολύ ωραίοι στίχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήλε, το δυσκολότερο είναι αυτό. Να καταλάβεις βαθιά στο πετσί σου αυτό το νόημα. Εγώ περιμένω την μέρα που δεν θα κοιτάω σαν εξωγήινο αυτόν που σε οποιαδήποτε δυσκολία ή και τραγωδία, αντιπαραβάλει το "Χριστός Ανέστη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kostas26
      Τρέφεις βλέπω υψηλότατες φιλοδοξίες...μακάρι να το πετύχεις...
      ;-)
      Η αφεντιά μου, γέρασε και ακόμη κοιτάει σαν εξωγήινους όσους -Χάριτι θεία- έχουν πετύχει το αληθινά Ορθόδοξο βίωμα της Χριστοαναστάσιμης Ελπίδας, εν Πίστει και Αγάπη...

      Διαγραφή
  5. Αγαπητή Σαλογραία καλησπέρα.

    Η παρατεταμένη αποχή μας από την πνευματική τροφή, μας στέρησε και την ευκολία πρόσβασης στα βασικά υλικά αγαθά.

    Η πραγματική Δημοκρατία απανταχού, βρίσκεται σε διωγμό. Το ανώτερο των πολιτευμάτων που γεννήθηκε σε αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη, έχει μεταλλαχθεί σε μία νέου τύπου τυραννία. Οι πολιτισμικές μας αξίες και τα πανανθρώπινα ιδεώδη καταβαραθρώνονται. Σήμερα περισσότερο από άλλη φορά ως έθνος έχουμε ανάγκη την Ελληνική διανόηση, τους ποιητές μας, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, τους εκπαιδευτικούς, τους πατέρες της εκκλησίας. Όλους! Τους θέλουμε μπροστάρηδες οδηγούς και συνοδοιπόρους για να βγούμε πρωτίστως από την πνευματική μας σύγχυση και στην συνέχεια από την οικονομική μας ανέχεια.

    Αν δεν είστε εσείς αυτοί που θα μας ανασύρουν από το τέλμα, ποιοι θα είναι;

    Το φως πρέπει να νικήσει το σκοτάδι …η αλήθεια το ψέμα…ο άνθρωπος το κτήνος.
    Ας γεμίσει το δίκτυο με φωνές του δικαίου και της αλήθειας.

    Σου στέλνω και εγώ ένα αγαπημένο μελοποιημένο ποίημα του Σεφέρη.

    http://www.youtube.com/watch?v=g8pyAHQwRW4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλ. Ανων.1:36 μ.μ.
    σε μένα μιλάτε;

    ;-0

    Ένιωσα αμηχανία, με τα καλά λόγια σας.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗΝ απευθύνετε -προς εμένα τουλάχιστον- μεγαλόστομες φράσεις διότι με κάνουν αυτές οι φράσεις, να θέλω να κρυφτώ κάτω από το τραπέζι της κουζίνας μου, περιμένοντας η -σε λάθος πρόσωπο- απευθυνόμενη φράση, να προσπεράσει...
    ;-)

    Για το βίντεο θερμές ευχαριστίες...
    Πάντα ευπρόσδεκτα αυτά τα λατρεμένα κομμάτια..._

    Ας πάω τώρα να φτιάξω και μια ταχινόσουπα με ρυζάκι διότι, ουκ επί ιστολογίοις μόνον, ζήσεται άνθρωπος...

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια καλή λύση για να σταματήσουμε να τους βλέπουμε σαν εξωγήινους είναι να προσπαθήσουμε να γίνουμε κι εμείς "εξωγήινοι".Υψηλός στόχος που θα μας κρατά σε συνεχή προσπάθεια και τουλάχιστον θα καταλάβουμε καλύτερα τους ήδη "εξωγήινους".Διάβαζα Buscaglia πριν λίγο εξ ου και το χαζοχαρούμενο ύφος του σχολίου.
    Υ.Γ. Δεν μου αρέσει η ποίηση!Το ξαναλέω!
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παπα-Κώστα μου
    και γω στα τριάντα μου διάβαζα Μπουσκάλια.

    Τώρα, στην παρούσα υπαρξιακή μου κατάσταση, με τίποτα δεν θα άντεχα να διαβάσω Μπουσκάλια, διότι βρίσκομαι "αλλού ντ' αλλού" που λέει και κάποιος εδώ στην Πάτρα, από όπου ΠΑΝΤΑ σας γράφω...
    ;-)
    Εσύ, όμως, που είσαι και μεγάλο ψαχτήρι, για πες μου:

    Αληθεύει ότι ο μακαρίτης ο Μπουσκάλια που μας έλεγε τόσα υψηλά και ωραία, ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ;

    Και αν αυτοκτόνησε, αυτό το τέλος, δεν ακυρώνει πολλά λεγόμενά του; ή θα ξαναθυμηθούμε (για παρηγοριά μας) το γνωστό Αγιογραφικό ρητό που ελέχθη από τον Κύριο για τους Φαρισαίους:"κατά τα (σωστά) λόγια αυτών να ποιήτε, κατά τα έργα (τα κακά) αυτών να μην ποιήτε";
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή η χώρα και οι κάτοικοί της ώρες ώρες με βγάζουν από τα ρούχα μου.Κάποτε ένας αθλητικογράφος.ο Ηλίας Μπαζίνας στον Φίλαθλο,είχε γράψει:πες στον Έλληνα τη μεγαλύτερη βλακεία,πχ ότι ο Μότσαρτ ήταν ατάλαντος,και θα τρέξει να τη διαδώσει πρώτος σε όλη την οικουμένη.Το λέω αυτό διότι αυτή η φήμη,ο Μπουσκάλια πέθανε από ανακοπή,βγήκε πριν καμιά εικοσαριά χρόνια και συνεχίζει να κυκλοφορεί ΜΟΝΟ στη "κοιτίδα του πολιτισμού".Κάποιοι δε το δηλώνουν σε διαδικτυακές κουβέντες ως μέγα επιχείρημα για να δείξουν την ανωτερότητα της μαυρίλας έναντι της αισιοδοξίας.
    Πάντως αν ήταν αλήθεια θα τα ακύρωνε όλα αυτά μια και ο ίδιος δεν δίδασκε απλά αλλά εφάρμοζε αυτά που έγραφε.Οπότε θα είχαμε ένα τρόπο ζωής που στην πράξη δε βοηθάει.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παπα-Κώστα επίτρεψέ μου
    να διατηρώ μια επιφύλαξη επειδή δεν το έχω ψάξει...

    Άραγε...
    Δύναται κάποιος να αυτοκτονήσει προκαλώντας στον εαυτόν του ανακοπή, αν βάλει ας πούμε αέρα με μια βελόνα μέσα στη φλέβα του; (έχω διαβάσει αυτό τον τρόπο δολοφονίας σε μυθιστόρημα κάποτε...)

    ;-)
    Θελω να πω, το γεγονός ότι οι γιατροί διέγνωσαν ανακοπή ΜΠΟΡΕΙ να ΜΗΝ μας αποδεικνύει ότι ο Μπουσκάλια ΔΕΝ αυτοκτόνησε

    (μακάρι να ΜΗΝ...μου ήταν πολύ συμπαθής από τα γραψίματά του, ο μακαριτάκος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 74 χρονών,ανακοπή στο σπίτι του 12 Ιουνίου 1998 στο Γκλενμπρουκ της Νεβάδα κοντά στη Λίμνη Ταχόε.Όταν κάποιος αυτοκτονεί το κάνει με εμφανή τρόπο.Άλλωστε θα έβρισκαν τη σύριγγα.ΔΕΝ αυτοκτόνησε!Άλλωστε ο λόγος που άρχισε να γράφει τα βιβλία του,όπως έλεγε ο ίδιος,ήταν η αυτοκτονία ενός φοιτητή του.
    Διάβασα και το βιβλιαράκι του Cippola περί ηλιθιότητας.Καλό ήταν.
    παπα-Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. :) Μμμ!!! Ταχινόσουπα. Νόστιμη και θρεπτική.

    Ναι, με όλο το θάρρος…νομίζω ότι απευθύνομαι και σε σας. Το ύφος και η ευγένεια της γραφής σας δηλώνει άνθρωπο των γραμμάτων, άρα συμπεριλαμβάνεστε στις κατηγορίες των λεγόμενων φωτεινών μυαλών. Αν το β συνθετικό του προσωνυμίου σας δηλώνει και κάποια ηλικιακή πρόοδο, ένας ακόμη λόγος να διαδραματίσετε και έναν ρόλο "μεταλαμπαδευτή" γνώσης, πίστης και ελπίδας. Προς Θεού, μην το εκλάβετε σαν ένα επιτακτικό κάλεσμα. Δείτε το σαν μια προτροπή αφύπνισης. Αυτός που αντιλαμβάνεται την πλάνη στην οποία έχουμε περιέλθει οφείλει να βοηθήσει και αυτούς που κινδυνεύουν να χαθούν στην δίνη της.
    …..

    Αυτά -και ίσως μερικά ακόμη- θα σας έγραφα αν δεν με είχατε προλάβει με τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις σας.

    Αφού έκανα μια γρήγορη ανάγνωση ενεργοποιώντας κάποια ατέλειωτα χιλιόμετρα εγκεφαλικών νευρώνων κατέληξα στο παρακάτω:
    Εύγε αγαπητή Σαλογραία, προσφέρετε ήδη πολλά σε πολλούς. Πριν ξανανοίξω το στόμα μου θα φροντίσω να διαβάσω αρκετές από τις παλαιότερες αναρτήσεις σας. Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλ.ανων. των 7:30
    Σας ευχαριστώ.
    Μια κουβέντα που να φανερώνει θετική διάθεση του συνομιλητή, επιδρά πάντοτε, σε όλους ευεργετικά.

    Θεωρώ και γω τις αναρτήσεις τις παλαιότερες, του μπλογκ, πιο φωτεινές από τις πιο πρόσφατες.

    Αν κάνετε τον κόπο και τις κοιτάξετε ίσως να γελάσετε και λιγακι.
    ;-)

    Τώρα τελευταία έχουμε γίνει πολύ σοβαροί όλοι με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαλογραία η ταχινόσουπα που αναφέρατε μου θυμίζει τα φοιτητικά μου χρόνια. Στην επαρχία που έζησα πολλάααα χρόνια, γιατί ήμουν και συνεπής φοιτητής, έμαθα την νηστεία και μαζί της την Ταχινόσουπα. Ήταν φτηνή, εύκολη να παρασκευαστεί και πολύ νόστιμη και δυναμωτική. Βασικά υπερτερούσε η γεύση του άνηθου, του ταχινιού και λεμονιού και μετά βάζαμε ότι λαχανικό ήταν πιο εύκαιρο. Αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής μας, ιδίως την μεγάλη Σαρακοστή! Ουσιαστικά για μένα αποτέλεσε την γεύση της νηστείας των φοιτητικών μου χρόνων.

    Ωραίος ο Λεό! Και μονάχα ο τίτλος "να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνει" φτάνει! Μοιάζει θετικός άνθρωπος και πραγματικά χαίρομαι όταν "συναντάω ανθρώπους όπως ο Μπουσκάλια ή ο Φρομ που ενώ δεν δηλώνουν πιστοί, παρόλα ταύτα η σκέψη τους έχει νοτιστεί για τα καλά από τον Χριστό. Όσον αφορά την τάση μας να πιστεύουμε εύκολα οτιδήποτε με στεναχωρεί ιδιαίτερα αυτή η έλειψη κριτικής σκέψης. Είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε και το πιο απίθανο πράγμα, χωρίς αντιρρήσεις, αν μας αρέσει. Αν δεν μας αρέσει, είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε και την αξιοπρέπεια μας ώστε να μην το πιστέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. kostas26

    Αυτό το τελευταίο που έγραψες:"Είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε και το πιο απίθανο πράγμα, χωρίς αντιρρήσεις, αν μας αρέσει. Αν δεν μας αρέσει, είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε και την αξιοπρέπεια μας ώστε να μην το πιστέψουμε".

    τώρα στα γεράματα το κατάλαβα!

    Πρώτα νόμιζα ότι αν έβρισκα το ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ επιχείρημα ο άλλος θα πειθόταν. Χαχα!

    Κούνια που με κούναγε!
    Βλάκας με πατέντα, η μανδάμ Σαλογραία σου...
    Μπετόβλακας εντελώς!
    ;-)
    Και γιατί αρνούνται να πιστέψουν οι άνθρωποι;
    Για τρεις λόγους βασικά.
    Είτε από φιληδονία(τους χτυπάνε το "πουλί" τους στο κουτελο)
    είτε από φιλοχρηματία(πουλιούνται σε ισχυρούς του χρήματος) είτε από φιλοδοξία (γλείφουν για να γίνουν "φημισμένοι" πνευματικοί, ή δεσποτάδες, ή πολιτικοί και πάει λέγοντας)

    Αν παίζει ΙΣΧΥΡΑ, έστω και ένα από τα τρία αυτά, μούτζω τα και φασκελοκουκούλωστα που λέγαμε παλιά.
    ;-
    Και αν δεν είμαι αδιάκριτη, τι σπουδές έκανες πουλάκι μου, πριν λίγα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ήμουν στην Άρτα, στο τμήμα Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής! Όπως καταλαβαίνεις με περιμένει λαμπρή καριέρα, με πακτωλό χρημάτων και κοινωνική καταξίωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α!!!
    ;-)
    Σε συναρπαστικό τμήμα ήσουνα!
    Το πού θα φτάσεις αγαπημένο
    και πώς θα ζήσεις, είναι στα χέρια του Θεού, που ΜΟΝΟΣ αυτός ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ για τη "μοίρα" εκείνων που τον αγαπάνε.
    Μην ανησυχείς.
    Μόνο να αγαπάς, να προσεύχεσαι, να εργάζεσαι άοκνα προς τη μεριά των στόχων σου και να ελπίζεις...
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ξέρεις τι πόρτες ΜΠΟΡΟΥΝ να ανοίξουν
    και τι ευκαιρίες να παρουσιαστούν σε όσους
    έχουν ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑ και αγωνίζονται με τη βοήθεια του Κυρίου.
    ΈΧΩ ΔΕΙ ΜΕΓΑΛΑ σημεία και θαύματα στη δική μου ζωή γι αυτό παρά τα εξωτερικά άθλια σύννεφα που σκιάζουν αυτόν τον πουλημένο τόπο, διατηρώ την αισιοδοξία μου...


    Όποτε έχεις χρόνο πες μου, για τις ενασχολήσεις σου, με ένα προσωπικό μέιλ, περισσότερα.

    Με ενδιαφέρει.

    Έχω και το γιο μιας φίλης τώρα που σπουδάζει εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι πολύ καλό τμήμα! Και πολύ καλύτερο από όσο ακούγεται. Απλά προς το παρόν τα πράγματα φαίνονται να είναι άσχημα όσον αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές. Αλλά όπως είπες, τίποτα δεν γνωρίζουμε από το μέλλον. Θα δείξει. Αυτό τώρα που αναφέρθηκε, ότι ένα καλό επιχείρημα δεν βοηθάει στο να πείσει τον άλλον, θυμάμαι πάντοτε έναν από τους αγαπημένους μου φίλους, με τον οποίο κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις. Όταν μια φορά κουράστηκα και αναρωτήθηκα "ποιό είναι το νόημα της αντιπαράθεσης μας", αφού ούτε εγώ μπορούσα να τον πείσω. ούτε εκείνος εμένα, μου είπε ότι αυτή η φαινομενικά αδιέξοδη αντιπαράθεση χρειάζεται αν θέλουμε να "ακονίζουμε" τα επιχειρήματα μας.
    Αυτό εγώ αργότερα το πρόσεξα και είδα ότι τα ακονισμένα επιχειρήματα, οι συγκροτημένες σκέψεις και η αποφυγή των κακοτοπιών σε μια συζήτηση, την έκαναν να προχωράει κάθε φορά και λίγο μακρύτερα, κάθε φορά σε πιο συμπαγείς και ακέραιες δημιουργίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή